Εντυπωσιακότερος και σημαντικότερος χώρος του κτιρίου, αναμφίβολα είναι το αμφιθέατρο, στο β’ υπόγειο του κτιρίου, ελεύθερου ύψους 9,80μ – χώρος επί δεκαετίες ημιτελής, από εμφανές σκυρόδεμα που αναδείκνυε την αυστηρή γεωμετρία, τονίζοντας την πρόθεση του αρχιτέκτονα να παραπέμψει σε αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπου ο πολίτης μετέχει των δρώμενων, κοινωνεί με τον χώρο και τους θεατές.
Στόχος της μελέτης είναι αφενός να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά του χώρου, δηλαδή τη γεωμετρία και την οργάνωση, τις αναλογίες, την αδρότητα και την κατασκευαστική λιτότητα και την υλικότητα, ώστε εν τέλει να δημιουργηθεί η επιδιωκόμενη αίσθηση της μήτρας που αγκαλιάζει τον θεατή και τον κάνει μέρος του όλου. Αφετέρου, στόχος είναι να καλυφθούν οι ειδικές προδιαγραφές σύγχρονου αμφιθεάτρου λόγου και ποικίλων δρώμενων, όπως και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Ειδικότερα, να ανταποκριθεί δηλαδή σε:
Ο χώρος του αμφιθεάτρου αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου ευέλικτων χώρων καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας όπως η Νέα Σκηνή και το Φουαγιέ Τεχνών, ώστε από κοινού να μπορούν να καλύψουν και συνεδριακές απαιτήσεις 600 θεατών.
(Photo: Marilena Stafylidou)